Journalistiikan tutkijat selvittivät hyödyllisimmät apuvälineet asiakirja-aineistojen uutiskäytössä

Hyödyllisiä tekstianalyysityökaluja löytyi neljä, joista uutistyöhön parhaimmin soveltuu The Voyant Tools. Se on maksuton, helppotajuisin ja -käyttöisin sekä nopein käyttää.
– Toimittajat eivät riittävästi hyödynnä uutistyössään saatavilla olevia asiakirjoja, koska niiden läpikäyminen on liian työlästä tai se vie liikaa aikaa. Halusimme selvittää, kuinka tietoteknisesti olisi mahdollista nopeuttaa aineiston analyysiä, projektitutkija Koski kertoo.
Tutkimushankkeessaan tutkijat pyrkivät lähestymään tiedonhankinnan ongelmia toimittajien työn ja erityistarpeiden mukainen. Kosken mukaan toimittajat tyypillisesti keräävät paljon tietoa ja pyrkivät nopeasti poimimaan sieltä uutisen.
– Tavanomaisella toimittajalla ei ole koodaamisen kaltaista erityisosaamista, aikaa eikä ylimääräistä rahaa tiedonhankintaan. Työkalujen pitää siis olla maksuttomia, nopeita käyttää sekä helposti omaksuttavissa, Koski lisää.
Tutkijat kokosivat hankkeen sivuille helppolukuisen arvosteluraportin tekstinalyysityökaluista, oppaan perehdyttämään niiden käyttöön sekä ja videoita The Voyant Toolsin käytön opetteluun. Tekstianalyysityökalujen käytöstä keskustellaan myös kolmessa podcast-jaksossa. Hankkeen verkkosivut löytyvät osoitteesta jyu.fi/koneapu
Alue- ja paikallistoimittajille koulutusta tekstianalyysityökalujen käyttöön
Marraskuun lopussa alkavassa jatkohankkeessa tutkijat pyrkivät parantamaan toimitusten valmiuksia hyödyntää tekstianalyysityökaluja sekä helpottaa asiakirjojen käyttöä uutistyössä.
– Tavoitteenamme on parantaa journalistien henkilökohtaista tiedonhankintaosaamista, toimitusten asiakirjajournalismin mahdollisuuksia, ajankäyttöä sekä taloudellisten resurssien säästöä. Näin pyrimme parantamaan myös tutkivan journalismin edellytyksiä, tutkijatohtori Mykkänen sanoo.
Tutkijat tekevät yhteistyötä maakunta- ja paikallislehtien kanssa samalla selvittäen, miten tekstianalyysityökalun jalkauttaminen toimitustyön arkeen onnistuu. Lisäksi luodaan menetelmiä käsittelemään yleisiä asiakirjatyyppejä, joita esimerkiksi jokaisen kunnan viranomaiset säännönmukaisesti laativat. Myös toimittajien erityistarpeita työkalua kohtaan selvitetään.
Tutkimushankkeiden rahoittajana on toiminut Media-alan tutkimussäätiö.
Raportti on luettavissa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-9432-7.
Lisätietoja:
Hankkeen verkkosivu: https://www.jyu.fi/koneapu
Tutkijatohtori Markus Mykkänen työskentelee kieli- ja viestintätieteiden laitoksella ja on tutkinut muun muassa organisaatioiden päätöksentekoa, lobbaamista sekä mediaan vaikuttamista. Hän myös opettaa Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopistossa sekä kauppakorkeakoulun koronaviestintää tutkivassa tutkimushankkeessa.
Sähköposti: markus.mykkanen@jyu.fi
Puh: 050 465 7164
Projektitutkija Aleksi Koski työskentelee kieli- ja viestintätieteiden laitoksella ja projektitöiden lisäksi tutkii väitöskirjatutkijana asiakirjajournalismia, erityisesti tiedonhankintaa tietopyynnöillä.
Sähköposti: aleksi.koski@jyu.fi
Puh: 044 033 3897
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anitta KananenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 40 8461395anitta.kananen@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Miten teillä nukuttiin? Muistoja kaivataan arkistoon10.4.2025 11:47:53 EEST | Tiedote
Yksin, kahdestaan, siskonpedissä, teltassa, sängyssä, sohvalla tai istualtaan, kotona, kylässä, päiväkodissa tai luennolla, kainalossa, torkkuen, hirsiä kiskoen, liian vähän tai liian paljon. Nukumme elämästämme huomattavan osan, mutta se miten nukumme, vaihtelee suuresti. Kukaan ei myöskään nuku samalla tavalla läpi elämän.
Urheiluseuraharrastaminen siirtyy sukupolvelta toiselle10.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tuore tutkimus osoittaa, että vanhempien lapsuuden aikainen urheiluseuraharrastaminen on yhteydessä heidän lastensa liikuntaharrastuneisuuteen. Erityisesti vanhempien aktiivisuus urheiluseurassa 9-vuotiaana ennusti lasten urheiluseuraharrastamista 9–12 vuoden iässä.
Väitöstutkimus paljastaa kestävyyskäsitteen ongelmat monitulkintaisessa ruokapoliittisessa keskustelussa9.4.2025 13:55:35 EEST | Tiedote
Kestävä ruokapolitiikka ei ole yksiselitteinen käsite. Sitä ohjataan ja sille asetetaan tavoitteita monelta politiikan alueelta. Kestävyys on myös käsite, jota on mahdollista tulkita tarpeen mukaan ja jonka varjolla voidaan tavoitella moninaisia – jopa keskenään ristiriitaisia – lopputuloksia. YTM Ville Tikka tutki väitöskirjassaan, miten kestävyyttä tulkitaan joukkoruokailun yhteydessä käytännön tasolla ja miten se otetaan osaksi arjen toimintaa.
Suomen koko liikennejärjestelmän luontojalanjälki arvioidaan9.4.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Liikennejärjestelmällä on merkittäviä vaikutuksia sekä ilmastoon että luonnon monimuotoisuuteen. Jyväskylän yliopisto selvittää Suomen koko liikennejärjestelmän hiili- ja luontojalanjäljen vuoden 2025 aikana. Yhteistyössä liikenne- ja viestintävirasto Traficomin kanssa toteutettu jalanjäljen laskennan tietotarpeet koostava raportti on nyt valmistunut.
Muuttolintujen kevät -sovellus saatavissa nyt myös Ruotsissa8.4.2025 15:00:00 EEST | Tiedote
Suomessa jo kolmatta vuotta käytössä ollut Muuttolintujen kevät -sovellus on herättänyt runsaasti mielenkiintoa Ruotsissa. Sovellus tunnistaa tekoälyn avulla pihassa visertelijän ja mahdollistaa oman lajilistan keräämisen sovellukseen. Nyt sovellus julkaistaan myös Ruotsin Apple- ja Android-sovelluskaupoissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme